Semla, fastlagsbulle, hetvägg eller fettisdagsbulle är namnet på en klassisk svensk bakelse, bestående av en vetebulle med fyllning av mandelmassa och vispad grädde. Namnet på denna bakelse är starkt regionalt. Medan den i stora delar av de svenskspråkiga områden kallas semla har den i Skåne och på Åland närmast uteslutande namnet fastlagsbulle.
På Åland och i Finland är en semla i stället en småfranska eller liknande bulle av matbröd.
Semlor äts traditionellt på fettisdagen och tillsammans med påskmaten kanske det enda som finns kvar av (de katolska?) traditionerna kring fastan. På 1700-talet uppstod i Sverige regionella skillnader i ätvanor. I Skåne åts fastlagsbullarna på fastlagsmåndag (bullamånda) medan de i övriga landet åts på fastlagstisdagen.
Numera börjar dock semlorna säljas redan efter jul. Norrlännigarna särskiljer sig genom att gärna äta semlan som efterrätt till bruna bönor och fläsk, medan man i övriga landet tar den till kaffet.
Nu en fråga... Vilken svensk kung sägs ha förätit sig på semlor så att han dog?
Första rätta svaret belönas med en semla från mig!